Ağızdan nefes almak sağlığı olumsuz etkiliyor
Basın Bülteni
07 Eyl, 2016 07:47
Ağızdan nefes almak sağlığı olumsuz etkiliyor
Uzmanlar, günümüzde insanların hızlı yaşam temposu içinde beden sağlığı açısından birçok organın ihtiyaçlarına önem vermediklerini vurguluyor.

KBB ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Seçkin Ulusoy, sağlıklı ve uzun yaşamak için holistik yaşam tarzının benimsenmesi gerektiğine dikkat çekerek bunun gereklerinin uygulanmasını öneriyor.

Teknolojinin en önemli dehalarından biri olarak kabul edilen Apple’ın kurucusu Steve Jobs’un hastalığının son dönemlerindeki “Rahatsızlıklarıma sebep olarak çok yoğun ve yıpratıcı çalışmamdır” ifadesi de yoğun iş temposu ve günlük hayatın koşturmacasında kendimize gereken önemi vermediğinizde hızla sağlığınızı yitirebileceğimizi vurguluyor.

Doç. Dr. Seçkin Ulusoy, "Uzun ve sağlıklı yaşamak için günümüzde holistik yaşam tarzını benimsemek ve bunun gereklerini uygulamak gerekiyor. Sağlıklı olmak için sadece doğru egzersiz ya da beslenme yanında doğru nefes alma ve pozitif bir yaşam tarzı içeren psikoloji de hazırlamak gibi kompleks bir çok unsurları da içeriyor. Sağlık için mecburiyetlerimizden başlıcası da nefes almak. Kanuni'nin dediği gibi “ Olmaya cihanda devlet, bir nefes sıhhat gibi” vecizesinden yola çıkarak iyi nefes almanın faydalarından bahsetti.

İlk solunum organı olarak burun, tüm hayatımızın en önemli anahtarı mıdır?

Birçoğumuzun fazla önemli olmadığını düşündüğümüz  burundan iyi nefes alamama problemi gün içindeki enerjimizi, rahat ve dinlendirici uyumamızı, kalp ve dolaşım sistemlerimizin yanında hormonal yapımızı da sıkıntıya sokmakta ve hatta cinsel hayatımızı da olumsuz etkilemektedir. “Cinsellik” diyorum lütfen mazur görün, amacım bu kelimenin içinde geçtiği cümlelerin çok daha hızlı fark edildiği araştırmalarla bulunmuş olup sizlerin dikkatinizi de konuya yoğunlaştırmak ve vurgulamak isteğimdendir.

Burun tıkanıklığı horlamaya yol açar mı?

Burundan nefes alamayan insanlar ağızdan da nefes alarak hayatlarını devam edebilirler. Fakat unutulmamalıdır ki solunum organı olan ağız değil burundur. Burnun alınan havayı ısıtıp nemlendirerek akciğerlere gerektiği kıvamda sunan bir organ olmasının yanında koku ve konuşma fonksiyonunda da önemli görevleri bulunmaktadır. Burun deliklerinden alınabilen hava son derece sofistike akım sistemleriyle hızlı bir şekilde iletilerek ağız boşluğundaki yumuşak damak, küçük dil ve dil kökü gibi yapıları akciğerlerimize doğru emerek bunların sarkmalarına engel olmak yoluyla uyku kalitemizi arttırıp horlamayı da azaltabilmektedir. Başka bir ifade ile uykuda ağzı açık uyuyarak burnunu kullanamayan kişiler horlama ve uyku apnesi denilen uykuda nefes durmasına büyük oranda yatkındırlar. Kaliteli uyku ve dinlenme tüm canlılar için hayatın temel ihtiyaçlarındandır. Doyurucu bir uyku uyuyamayan kişilerde yorgun ve baş ağrısı ile uyanıp, gün içerisinde uyuklama yanında metabolic, dolaşımsa ve cinsel isteksizlik gibi daha birçok sorunlar gelişebilmektedir.

Horlama sosyal bir sorun

Horlama yumuşak damağın titreşimi ile ilgili ve kişinin beraber uyuduğu insanları rahatsız eden bir sosyal sorundur. İlaveten horlamayan kişinin yakınında uyuyanlarda tüm gece boyunca uyku bozuklukları yanında işitme kayıplarına da sebep olabilen önemli bir sorundur. Özellikle çiftler zamanla yatak ve oda ayırmaya ve de aile bütünlüğünde bozulma gibi birçok sorunlara sebep olabilmektedir.

Yukarıda bahsettiğimiz sorunlara burun fonksiyonlarının iyi kullanılmamasının yol açabileceğini unutmamalı ve sebebinin araştırılması için bir Kulak Burun Boğaz uzmanına başvurmalısınız.

Burun estetik ameliyatlarının nefes almaya katkısı nedir?

Burun tıkanıklığının en sık nedenleri arasında burun içindeki orta kısımdaki ve septum adını verdiğimiz kıkırdak, kemikten oluşan yapının eğrilikleri oluşturmaktadır. Aynı zamanda halk arasında burun eti diye de tabir edilen konka adı verilen aslında bir solunum organı olan ve burun fizyolojisinde oldukça önemli görevleri olan yapılarında aşırı büyümeleri sebep olabilmektedir. Septorinoplasti ameliyatlarında estetik burun cerrahisi yöntemleriyle burnun dış çatısındaki bozukluklarda giderilirken aynı zamanda burnun daha iyi nefes alması da sağlanmaktadır. Burnun fonksiyonları açısından burun şekli de çoğu zaman önemli olabilmektedir. Orta hattan sapmış ve eğri görünen bir burnun fonksiyonlarının da bundan etkilenmesi kaçınılmazdır. Genellikle burun ön bölümündeki kıkırdak eğriliklerinde eğer burun estetiği teknikleri kullanılmazsa sorun tamamen çözülmeyebilir. Ya da burun ucu düşüklüğü dış kapakçık denilen valf bölgesini kısıtlayarak nefes almayı da engellemektedir. Oldukça sık karşılaşılan bu durumu hastalar en iyi “Burun uçlarının kalkmasıyla rahat nefes alabildikleri” şeklinde ifade ederler. Bu sık rastlanılan sorunda başlıca açık yöntem septorinoplastide gerektiren sebeplerdendir. Buna yönelik uygulanacak doğru ameliyatla kişi tamamen rahatlayabilmektedir. Özetle son söz olarak ilk hava yolu organı olarak burnumuzu önemseyelim ve sağlıklı nefes almayı hayatımızın en öncelikleri arasına koyalım.

 

Bülteni paylaş
0 0