Kulak Burun Boğaz Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Seçkin Ulusoy ile son yıllarda oldukça popüler olan burun estetik ameliyatlarında yeniden bir burun estiği cerrahisi olan revizyon rinoplasti operasyonları hakkında bilgiler verdi.
Rinoplasti sonrası en yaygın revizyon ameliyatları sebepleri
Her burun ameliyatı mutlaka kişiye özel planlanması gerekiyor diyen Doç. Dr. Seçkin Ulusoy revizyon burun ameliyatlarının neden gerekli olduğuna şöyle açıkladı: “Revizyon gerektirecek hastaların başarısızlık sebeplerinden başlıcalarını hastanın kıkırdak, kemik ve cilt yapısına uygun tekniğin seçilmemesi, bu yapıların gereğinden fazla alınarak küçültülmesi, burun çökmesi veya burun ucunun sonradan düşmesi, eski standart ameliyat yöntemleriyle burun iskeletini oluşturan kemik ve kıkırdak yapıların birbiri ile olan uyumunun bozulması ve burun tıkanıklığı oluşturuyor.
Revizyon ameliyatına karar verenlere öneriler
Hekim hasta ilişkilerinin ve güvenin devam ettiği durumlarda revizyonu ilk ameliyat eden doktorun yapması daha doğru, ama hasta hekim iletişiminde ve güveninde sıkıntıların olduğu durumlarda ise bazen bir başka burun cerrahının devreye girmesi daha faydalı ve başarılı olabilir. Bu noktada hastalara “eğer bu hekim hasta güveni zinciri bozulduysa revizyon için ilk ameliyatı yapan cerraha bu işlem için ısrarla baskı yapmamalarını” hem kendi sağlıkları hem de beşeri ve hukuki ilişkilerin sağlıklı devam etmesi açısından öneriyorum. Bu ameliyat üç boyutlu ve derinliği çok olan ve başarısında pek çok faktörlerinde rol oynadığı bir ameliyat. Hekim de hata yapabilir, ya da hata olmaksızın bazen doku iyileşmeleri de kişiye özel farklılıklar gösterebilir.
Revizyon ameliyatı 6 ay - 1 yıl sonra yapılmalı
Bir rinoplasti sonrasında burnun mimarisini tamamen değiştirecek bir ameliyat planlanmasına revizyon, bazende çok küçük bir takım basit müdaheleler yapılmasına ise rötuş demek daha doğru. Eğer hasta çok küçük bir estetik veya fonksiyonel bir sorunla başvurduysa bu kısa süren ve bazen lokal anestezi ile bile yapılan işlemler ile düzeltilebiliyor. Burada önemli bir diğer konu da revizyon ameliyatına bir önceki ameliyattan ne kadar süre sonar yapılacağına karar vermek oluyor. Bu tarih hastanın burun üstünü kaplayan derinin ve burnun kıkırdak ve kemik yapılarının iyileşme durumuna göre doktor tarafından verilmeli. Benim de hemfikir olduğum bu konudaki bu süre bir evvelki ameliyat sonrasındaki asgari 6 ay mümkünse 1 yıl sonrası önerilmeli . Eğer hasta daha evvel bir revizyon olduysa bu tarih en az 1 yıl olmalı. Bu tarihler konusunda da acele etmemek ve hekimin öngörülerine göre davranmak başarıyı artıracak.
Revizyon ameliyatında başarı oranı
Revizyon ameliyatlarının, daha yoğun tecrübe gerektiren ameliyatlar olup bir hekim için ilk ameliyata göre bazen daha zorlayıcı olabiliyor. Günümüzde gelişen hastadan kıkırdak alma ya da ticari olarak satılan güvenilirliği gösterilmiş kıkırdakları kullanma teknik ve teknolojileriyle artık bu ameliyatlar çok daha başarılı ve tatminkar oluyorlar. Ben üstte saydığım tüm bu ihtimalleri de hesaba katarak tüm ameliyatlarımda uyguladığım işlemleri standart bir burun üzerinde işaretliyorum, dahası tüm ameliyatlarımı videoya çekiyorum. Bu yaklaşımın hem revizyon olasılığında içeride neler yapıldığının bilinmesi hem de kişisel teknik başarımı uzun vadede değerlendirmek açısından da oldukça faydalı olduğunu düşünüyorum. Özetle öncelikle doğru cerrahi yöntem ve güvene dayalı bir iletişimin sürekliği durumunda eğer revizyon ihtimali olursa panik yapmayın. Revizyon cerrahisi günümüz teknik ve teknolojilerinin de katkılarıyla çözümü mümkün ve başarılı bir operasyon.
Burun estetiği, kişileri psikolojik olarak etkileyebiliyor
Burun estetiği ameliyatları, kişileri psikolojik olarak en çok etkileyen ameliyatların başında geliyor diyen Doç. Dr. Seçkin Ulusoy, burun görünüşüne göre yüz ifadesi ve karekterin değiştiğine dikkat çekerek şu değerlendirmede bulundu: “Burun yüzün ortasında ve kusurları kapatılamayacak bir organ ve insanların en fazla ilgilendikleri vücüt bölgelerinden biri. Bu yüzden bazı hastalarda burundaki görüntü önemli bir takıntı haline gelebiliyor, uygulanan ilk ameliyatı başarılı bile olsa hasta tekrar tekrar ameliyat olmak isteyebiliyor. Rinoplasti ameliyatları sonrası etraftaki birçok kişi sürekli bazı yorumlar yapıp kişiyi gereksiz yere üzebiliyor. Bu durum vücut algısının bozulduğu “dismorfik sendrom” denilen kişilik bozukluğu sendromlarına neden olabiliyor ya da tetikleyici olabiliyor. Hastalar burunlarını olduğundan daha büyük ve şekil bozukluğu var gibi algılayabiliyorlar. Bu gibi durumlarda hekime düşen görev revizyon randevusu yerine sağduyulu yaklaşıp psikolojik yardım için doğru yönlendirme olmalı. Hekimin hastaya yarar sağlama olasılığı azalmışssa, hastanın zarar görme ihtimalleri artıyorsa, dokuları yeni bir burun ameliyatını kaldıramayacak durumda ise cilt veya kıkırdak kaybı dediğimiz durumların riskleri artıyorsa mevcut durumu kabullenmek daha doğru bir karar olacak.”
Adres : Fulya Mah. Ali Sami Yen Sok. Murat Apt. No:15 Kat:1 Daire:3 Şişli-İstanbul
Telefon : +90 (212) 216 13 89
Web : http://www.projemed.com
E Posta : [email protected]