AmCham Türkiye/ABFT ve üyesi Cleveland Clinic İstanbul “İyi ve Sağlıklı Yaşam: Temel İlkeler, Pratik Öneriler” konu başlıklı konferansını; Beslenme ve Diyet Uzmanı Sn. Dilara Koçak tarafından hazırlanan özel menü eşliğinde; Amerikan Ticaret Odasına bağlı üye firmaların üst düzey yöneticilerinin katılımı ile gerçekleştirdi.
Bireyler ve şirket çalışanlarına yönelik iyi yaşam kavramı ve temel ilkeleri, sağlıklı beslenme biçimleri ve alışkanlıkları, kalp sağlığı önemi ve koruma yöntemleri ve günlük hayata uygun pratik önerilerinin ele alındığı konferansa;Cleveland Clinic Abu Dhabi Akademik Yöneticisi ve Kalp-Damar Hastalıkları Bölüm Başkanı, Prof. Dr. Murat Tuzcu, Beslenme ve Diyet Uzmanı, Uzm. Dyt. Dilara Koçakve Cleveland Clinic Türkiye Bölge Direktörü, Dr. Aylin Özdemir Lorenz konuşmacı olarak katılım sağladılar.
Cleveland Clinic Dünya çapında 43.000 den fazla çalışanı, yılda 6.1 milyondan fazla hastası ve 3900 hekim ve bilim adamı ile sürdürülebilir bir dizi sağlık girişimi gerçekleştirmekte ve bu konuda firma ve kuruluşlara önderlik etmektedir. Cleveland Clinic de Sağlıklı yaşam kültürünü oluşturma programının amacı; çalışma arkadaşlarının daha sağlıklı yaşamaları için gerekli programlar ile sağlık maliyetlerini düşürmektir. Hedef; tıpta ve toplumda sağlık sorunlarını önlemek ve daha sağlıklı yaşamı öncelikli hale getirmektir.
Cleveland Clinic- Prof. Dr. E. Murat Tuzcu ön adım olarak özellikle ‘Kalp Krizinden Korunmaya Çocuklukta Başlamalı’ sloganıyla kalp damar hastalıklarının bir çoğumuzda halk tarafından bilindiğinin aksine çocuklukta başladığının altını çizdi ve devam etti;’’ Kroner Damar sertliğine bağlı kalp damar hastalığının yaş, cinsiyet ve genetikten oluşan değiştirilemez risk faktörlerinin yanı sıra kan yağları, tüksek tansiyon, şeker hastalığı, sigara, fazla kilo ve atıl yaşam gibi değiştirilebilir yani kader olmayan risk faktörleri vardır. Kalp hastalığından korunma anne karnında başlıyor.Damar sertliğinin temellerinin ilk çocukluk yıllarında hatta anne karnında başladığını belirten Dr. Tuzcu; çocuklarımıza sağlıklı bir yaşam tarzını benimsetmenin önemini vurguladı. Çocuklarda kötü beslenme, az hareketli olmanın ve fazla kiloların yanı sıra maruz kaldıkları sigara dumanı; damar duvarlarında hasara yol açarak plak oluşumunun ilk adımlarını atmaktadır’’dedi. Damarlar, olumsuz sağlık koşullarına ne kadar uzun süre maruz kalırlarsa yıllar sonra kalp krizi oluşma riskinin o kadar yüksek olduğunu belirten Dr. Tuzcu ülkemizde bu konuda yapılması gereken çok şey olduğunu söyledi. 15 yaşında yapılan hatalar 40-50 yaş arası etkilerini göstermektedir .Sağlıklı beslenme ve hareketli bir yaşam sürmenin ömrü uzattığını belirten Dr. Tuzcu; her gün yapılacak kısa yürüyüşlerin bile yararlı olduğunu anlattı.
60 yaş üstü 120 bin kişide 10 yıl takip edilerek yapılan çalışmalarda görüldü ki 15 dakikalık yürüyüş bile beden sağlığında fark yaratmaktadır.
Biliyor musunuz?
Sadece vücut ağırlığının %10 unu kaybettiğimizde Obezite ve kanser riskimiz %40 azalmaktadır.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Sn. Dilara Koçak; Mevsiminde meyve sebze tüketmemek, aşırı şeker, hareketsizlik, yanlış diyetlerin sağlığımıza büyük tehdit olduğunun altını çizerek devam etti; ’’En önemli yatırım: Düzenli egzersiz ve dengeli beslenmedir. Keyif bedel dengesini kurmak gerekir ve kilo vermek için öncelikle davranış değişikliği yaratılmalı doğru uzmana başvurulmalıdır ‘ dedi.
Türkiye de her 5 çocuktan 1’i obez diyen Koçak ; ’Çocuklarımıza yapacağımız en büyük yatırım; ne ev-araba, ne eğitim ne de banka cüzdanlarıdır, en büyük eğitim sağlığa yapacağınız yatırımdır. ‘Bodybank ‘a yatırım yapın çocuk yaşta düzenli egzersiz ve dengeli beslenme ile ilerde oluşabilecek pek çok sağlık sorununun önüne geçebilir dedi.
Yeni araştırma sonuçlarına dikkat çeken Koçak; Amerikan Geriatri Birliği dergisinde yayınlanan bir araştırma; 2910 kadın ve erkek takip edilmiş; 50 yaşından sonra kilo alanların ilerleyen yaşlarda kendi kendilerine yetmeme riski altında olduklarını saptlanmıştır. Obezite hayat kalitesini düşürmekte ve günlük hayatta üzerini giyinme, duş alma, ufak ev işleri gibi rutin işleri yapmak için başkasının yardımına ihtiyaç duyanlar genellikle obez hastalardır diyerek uyardı.
Türkiye’de 2004 yılından beri Corporate Wellness danışmanlığı yapan ve pek çok şirketin sağlığına katkıda bulunan Koçak şirketlerin “ sağlık itibarı “ konusunun dünyada yükselen ve en önemli konulardan biri olduğunun altını çizdi. Dünyadaki bazı örneklere bakıldığında ;
Coca Cola çalışanlarının %60 ı aynı programa katılmış ve yıllık kişi başı 500$ sağlık giderlerinde tasarruf sağlanmıştır.
Johnson&Johnson firması gene çalışanların sağlık harcamalarında 250 milyon + tasarruf sağlamış ve çalışanlarının 3/2’si sigarayı bırakmıştır.
Pasific Bell firması iş yerine olan devamsızlıkların önemli ölçüde azaldığını bildirmiştir
Bu noktada tüm şirketlere sorulması gereken 5 soru vardır;
1. Eğer sağlıklı yaşamı desteklemek için herhangi bir yatırım yapmazsak, bunun sonucunda neler olabilir veya neler olmaya devam edebilir? Bu sonuçların şirketimiz için maliyeti ne olur?
2. Şu anda uyguladığınız ne tip sağlık ve motivasyon programlarınız var ve bu programlar ne kadar efektif?
3. Hangi tip programlar çalışanlarınızın ihtiyaç ve beklentilerine cevap verebilir?
4. Sağlıklı yaşam için ne kadar yatırım yapmayı planlıyorsunuz ve beklediğiniz sonuçlar nedir?
5. Gerçekçi olarak ne kadar yatırım yapabilecek güçteyiz?
Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilara Koçak “Türkiye de şirketlerin genelinde uygulanması önerilen bu sistem sayesinde hem çalışanlar sağlıklı ve bu konuda bilinçli bir yaşam sürerek yaşam kalitelerini arttırabilecekler hem de şirketler her yıl ödedikleri sağlık sigorta ödemelerinde çok önemli tasarruflar sağlayacaklardır” diyerek tüm şirketleri çalışan sağlığına yatırım yapmaya davet etti.
Cleveland Clinic Türkiye Bölge Direktörü, Dr. Aylin Özdemir Lorenz’in aktardığı bilgiye göre; Sağlık Sigorta Primlerini düşürmek için adım ölçerlerin çalışanlara verilerek egzersiz yapmaya teşvik edilmelerinin yanı sıra sağlıklı beslenmenin bir alışkanlık haline gelmesi için Clinic kampüslerinde asla şekerli içecekler satılmamaktadır.’’ dedi ve devam etti;’ Psikolojik yardım da sağlanabilen çalışanlar hem aldıkları bilgiler, hem doğru yönlendirme hem de gerektiğinde kilo ve sigara konusunda aldıkları psikolojik yardım ile işlerine bağlılıkları artmış, yaşam kaliteleri yükselmiş ve yıllık sağlık prim masrafı %50 düşmüştür.’’
Amerikan Geriatri Birliği dergisinde yayınlanan bir araştırma; 2910 kadın ve erkek takip edilmiş; 50 yaşından sonra kilo alanların ilerleyen yaşlarda kendi kendilerine yetmeme riski altında olduklarını saptlanmıştır. Obezite hayat kalitesini düşürmekte ve günlük hayatta üzerini giyinme, duş alma, ufak ev işleri gibi rutin işleri yapmak için başkasının yardımına ihtiyaç duyanlar genellikle obez hastalardır.
Cleveland Clinic önderliğinde ‘Corporate wellness’ uygulanan Dünya çapında bilinir pek çok firma sağlık giderlerinde gözle görülür tasarruflar sağlamıştır.
2001 de MD Anderson Kanser Merkezi’nde bu sistem ile; 6 sene içerisinde iş kaybını %80 azaltmış ve çalışanların sigorta ödemeleri 1.5 milyon dolar azalmıştır. Coca Cola çalışanlarının %60 ı aynı programa katılmış ve yıllık kişi başı 500$ sağlık giderlerinde tasarruf sağlanmıştır. Johnson %Johnson firması gene çalışanların sağlık harcamalarında 250 milyon + tasarruf sağlamış ve çalışanlarının 3/2’si sigarayı bırakmıştır.
Türkiye de şirketlerin genelinde uygulanması önerilen bu sistem sayesinde hem çalışanlar sağlıklı ve bu konuda bilinçli bir yaşam sürerek yaşam kalitelerini arttırabilecekler hem de şirketler her yıl ödedikleri sağlık sigorta ödemelerinde çok önemli tasarruflar sağlayacaklardır.
Resim bilgi/ Toplu resim soldan sağa;
M.Salih Yıldırım, Cleveland Clinic Uluslararası İlişkiler Program Müdürü
Dr. Aylin Özdemir Lorenz, Cleveland Clinic Türkiye Bölge Direktörü
Prof. Dr. Murat Tuzcu, Cleveland Clinic Abu Dhabi, Profesör Doktor, Baş Akademisyen ve Kalp-Damar Hastalıkları Bölüm Başkanı
Uzm. Dyt. Dilara Koçak, Beslenme ve Diyet Uzmanı
Adres : 2049 E 100th St, Cleveland, OH 44195, ABD
Telefon : (+1) 216.444.2200