Uzmanlar kış ayında çıkabilecek yangınlara karşı uyardı
Basın Bülteni
02 Ara, 2016 08:23
Uzmanlar kış ayında çıkabilecek yangınlara karşı uyardı
Ülkemizde kış aylarının soğuk geçmesinden dolayı ısınma ihtiyacımızı karşılamak adına birçok alternatif ısınma yollarına başvuruyoruz. Bu başvurduğumuz yollar ise bazen çok acı tablolar yaşanmaya davetiye çıkarabiliyor.

Üsküdar Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü Öğretim Üyelerinde A Sınıfı İSG Uzmanı, Öğr. Gör. Turabi KARADAĞ konu ile ilgili olarak; “Ülkemizde binaların yangından korunmasına dair bir yönetmelik var. Bu yönetmelik net ve açıktır. Yangın riski taşıyan tüm yapılarda ayrı ayrı belirtmesine rağmen uygulamada aksaklıklar yaşanıyor. Ülke olarak çok güzel bir iş güvenliği Kanunumuz var, fakat bunun yanında işletmeler ve kurumların yöneticileri sürdürülebilir iş güvenliğini tesis etmede eksik kalıyor. Yani sistemi kuruyor, fakat belirli bir zamanda sonra sadece kurulmakla kalıyor. Adana’daki yurt yangını misali… Kuvvetle muhtemel binanın yangın merdiveni ilk kurulduğunda dışarıya acil çıkış kapısı açık bırakılmıştır, fakat belli bir zaman sonra burada bir şey olmaz mantığı ile hareket edilerek, öğrencilerin akşamları dışarıya gizliden çıkmasını ya da hırsızlığa karşı önlem almak adına bu yangın merdiveni kilitlenmiş olma ihtimali çok yüksektir.

Yönetmelik gereği hangi tesisin hangi binanın hangi önlemleri alacağı açık ve net olarak belirtilmiştir.Yangının çıktığı yurt binasında elektrik kontağında yangın çıktığı belirtiliyor. Fakat eğer bu yurt binasında elektrik tesisatında kaçak akım rolesi olmuş olsaydı bu yangın çıkmazdı. Kaçak akım rolesi herhangi bir elektrik kaçağı ya da elektriğe dışarıdan bir temas olduğu an sistem direk devre dışı bırakır. Bunu tüm meslek taşlarım iyi bilirler.

Binaların yangında korunmasına yönelik yönetmelikte, ahşap binaların nasıl yapılacağını da açıkça belirtmiş olan maddeler var. Yangının çıktığı bina yarı ahşap bir bina olarak belirtiliyor. Ahşap elemanların yangın mukavemet hesapları yanma hızına dayandırılır. Yanma hızı 0.6 ilâ 0.8 mm/dak kabul edilip; ahşap elemanın bu şekilde azalan en kesitiyle ve güvenlik katsayısı 1.00'e eşit alınarak, üzerine gelen gerçek yükü taşıyabildiği süre yangın mukavemet süresi kabul edilir. En az 19 cm kalınlığında kagir taşıyıcı duvar, kemer, tonoz ve kubbeler, diğer yönetmelik ve standartlara uygun inşa edilmiş olmaları gerekir.

Duvarlarda iç kaplamalar ile içte uygulanacak ısı ve ses yalıtımları; en az normal alevlenici, yüksek binalarda ve kapasitesi 100 kişiden fazla olan sinema, tiyatro, konferans ve düğün salonu gibi yerlerde ise en az zor alevlenici malzemeden yapılmalıdır” şeklinde konuştu.

12 – 15 Ocak 2017 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleşecek İskele Kalıp Fuarı kapsamında düzenlenecek ‘İş Sağlığı ve Güvenliği Zirvesi’nde de konunun altını önemle çizeceğini belirten Karadağ; “Sektörün, ilgili kişilerin ve özellikle meslektaşlarımın Demos Fuarcılık organizasyonunda düzenlenecek Zirve’ye mutlaka katılmalarını arzu ederim. Sektör açıklarını, hatalarımızı ve nasıl telafi edeceğimizi birlikte bulabiliriz. Bizler konunun üzerine düşmeli, elimizden gelen desteği vermeliyiz” dedi.

Bülteni paylaş
0 0