Avrupa Birliği İnovasyon ve Teknoloji Enstitüsü tarafından organize edilen, dünyanın en geniş katılımlı çevreci fikir yarışması Climate Launchpad 2016’nın finali, Türkiye’nin girşimcilik konusunda önde gelen isimlerinin jüriliğini yaptığı gecede Avrupa finalinde Türkiye’yi temsil edecek 3 projeyi seçti. Jürilerimzi Zeynep Okuyan, Senem Arıkan, Serkan Unsal, Ali Erhat Nalbant ve Dr. Steben H. Seggie yarılan projeler arasında ilk 3 projeyi seçerek ödüllerini taktim ettiler.
Türkiye’yi bu sene temsil edecek projeler ise şöyle ;
1. Sponge : Pınar Güvenç önderliğindeki ekip geliştirdikleri süper emiş kapasitesine sahip yeniden kullanılabilen sünger ile denizlerimize dökülen petrol bazlı atıkları temizliyorlar.
2. Momentum: Rahmi Erdem Yıldız ve ekibi geliştirdikleri küçük ölcekli rüzgar türbünü ile günümüzde kullanılanlardan 3 kat daha fazla enerji elde edebiliyorlar.
3. Brick B: Adem Arıbaş ve ekibi geliştirdikleri yeniden kullanılabilir, sökülüp takılabilen tuğla dizaynı ile inşaat sektöründe yeni bir sayfa açmak istemektedirler.
Climate Launchpad 2016’nın Türkiye ülke liderliğini yürüten Ertan Özel, İçten Eraybat ve Pınar Şardar’ın katılımıyla gerçekleşti. Türkiye finali, mekan sponsoru Impact Hub İstanbul’un yanı sıra “İkram Sponsoru” Banvit, “İçerik Sponsoru” Ernst & Young tarafından da desteklendi.
Climate Launchpad Hakkında
Dünya finalinde ilk 10’a girecek iş fikirlerinin 95.000 Avro yatırım fırsatına erişeceği, toplam 27 ülkeden çevreci iş fikri olan ve girişimciliği benimseyen herkese açık Climate Launchpad yarışması, ilk kez bu yıl kapıların Türkiye’yi temsil edecek iş fikri başvurularına açmıştı.
Climate Launchpad 2016’nın Türkiye ülke liderliğini, daha önce Türkiye’nin katılımcı ülke olmamasından ötürü farklı ülkeler adına iş fikirleriyle yarışmaya başvuru yapmış olan Ertan Özel ve İçten Eraybat ve Pınar Şardar üstleniyor. Climate Launchpad’in arka planında ayrıca, 2010 yılında Avrupa Birliği İnovasyon ve Teknoloji Enstitüsü’nün kurduğu, kamu ve özel sektör şirketleriyle akademik kuruluşlarla uluslararası iş birlikleri yürüten Avrupa Birliği’nin ana iklim inovasyonu girişimi olan “Climate-KIC” bulunuyor. Dünya finalinin kazananlarına 10.000 Euro, 5.000 Avro ve 2.500 avro nakit ödül ve aynı zamanda finalde ilk 10’a giren tüm iş fikirlerine, Climate KIC Accelerator Programı’na girerek 95.000 avro yatırım fırsatına erişme imkanı sunuluyor. Avrupa Birliği tarafından toplamda 950.000 avro fon ayrılan yarışma, 27 ayrı ülkeden girişimci katılımcıların bir araya geldiği ve buluştuğu bir platform olarak uluslararası bir deneyim fırsatı olarak tanımlanıyor.
Çevreci iş fikri olan ve girişimciliği benimseyen herkesin başvurabileceği Climate Launchpad 2016’nın süreci şöyle işliyor:
Jüri Üyeleri :
Yarışma Takvimi:
25-26 Haziran 2016 : Ön elemeyi geçenlerin davet edileceği ve İstanbul’da girişimcilik ekosisteminin önde gelen isimlerinin katılımıyla gerçekleştirilecek Bootcamp. (Eğitim Kampı)
10 Ağustos 2016 : Türkiye Finali, İstanbul
7 Ekim 2016 : Dünya Finali – Estonya, Tallinn
Telefon : 0545 931 80 85
Web : http://climatelaunchpad.org
E Posta : [email protected]