Mobilde Yeniden Pazarlama: Türk Markaları için Büyümenin Anahtarı
Basın Bülteni
08 Tem, 2022 09:07
Mobilde Yeniden Pazarlama: Türk Markaları için Büyümenin Anahtarı
Mobil, Türkiye'de yükselişe geçti. Tüketiciler, iletişimden bankacılığa, yemek siparişinden kuaför randevusu almaya kadar her şey için telefonlarını giderek daha fazla kullanıyor.

2021 yılında Türkiye'de, 3,5 milyardan fazla uygulama indirme işlemi gerçekleştirildi. Bu rakam, yaklaşık %25'lik bir artışa yalnızca iki yılda ulaşıldığı anlamına geliyor. Buna ek olarak, tüketicilerin geçen yıl yaptığı 728.000.000 $ seviyesindeki harcama, 2019 yılına göre %74’lük bir artış gösterdi. Sosyal ve iletişim uygulamalarının en yaygın kullanılan uygulamalar olarak öne çıkmasının yanı sıra, fotoğraf ve video uygulamaları (YouTube ve Tiktok dâhil), oyun ve eğlence uygulamaları da popülerlik arz ediyor.

Bu, mobil ekosistem için harika olmakla birlikte, uygulamaların diğerlerinin arasında öne çıkması giderek zorlaşıyor ve kullanıcı edinme kampanyalarının maliyeti yükseliyor. İşte bu yüzden pazarlamacılar, yalnızca yüklemelere odaklanmak yerine, mevcut kullanıcıların uygulamayı tekrar tekrar kullanmaya devam etmesini sağlayarak elde tutma ve etkileşime odaklanmalıdır. Ne de olsa, etkileşimde bulunan ve sadık kullanıcıların, uygulama içi alımlar (IAP) veya reklam etkileşimi yoluyla gelir üretme olasılıkları çok daha yüksektir.

Yeniden pazarlama nedir?

Adından da anlaşılacağı gibi, yeniden pazarlama -yeniden etkileşim olarak da adlandırılır-, uygulamanızı kullanmayan fakat yine de cihazında tutan kullanıcıları hedeflemeye ve onları, uygulamanızı kalıcı olarak silmeden önce tekrar kullanmaya teşvik etmeye odaklanır.

Pazarlamacılar bunu çeşitli şekillerde yapabilir fakat ilk ve en önemli adım, kullanıcıların neden ayrıldığını anlamak ve ardından bu sorunu çözmeye odaklanmaktır. Örneğin, kullanıcıların uygulamanıza abone olmalarını engelleyen şey ilk katılımda yaşadıkları kötü bir deneyim ise ve bu sorunu çözemiyorsanız yeniden pazarlama stratejinizin ne kadar etkili olduğunun hiçbir önemi yoktur.

Seçilmesi gereken yöntemin yeniden pazarlama olduğu açığa kavuştuğunda, pazarlamacılar anlık bildirimler, e-postalar ve reklamlar gibi çeşitli seçenekler arasından seçim yapabilir. Fakat herhangi bir pazarlama stratejisinde olduğu gibi, kullandığınız taktikler, kullanıcıların uygulamanızı neden kullanmadığına, uygulamanızın grafiğine ve genel hedeflerinize bağlı olacaktır. Bir oyun uygulaması için işe yarayan şey, bir e-ticaret uygulaması için aynı sonucu doğurmayabilir. Sonuç olarak, mesele bir müşteriyi geri dönmeye ikna etmek için doğru zamanda ve doğru kanal aracılığıyla anlamlı bir mesaj sunmaktır.

Burada, kitleyi segmentlere ayırmak hayati bir önem taşır. Sonuçta, hizmetinize zaten sadık olan bir kullanıcıyla yeniden etkileşim kurmak zorunda kalmamak için hedef kitlenizi net bir şekilde tanımlamanız gerekir Benzer şekilde, bir kullanıcının uygulamanızı kullanmamasının birçok olası nedeni vardır ve pazarlama mesajlarınızı gerektiği şekilde uyarlamanız için bu nedenlerin ne olduğunu anlamanız gerekir.

Derin bağlantı (deep linking) teknolojisi de kullanıcıları uygulamada doğru zamanda uygulamadaki doğru noktaya götürmeye odaklanan sorunsuz kullanıcı deneyimleri sağladığı için kampanyanızı bir üst düzeye taşıyabilir, müşteri kaybını azaltır ve genel kârlılığı artırır.

Yeniden pazarlamanın yararları

Kullanıcıların bir uygulamayı kullanmayı bırakmaları, daha az kullanmaları veya tamamen silmeleri için farklı nedenleri olduğunda, onları sürekli olarak etkileşimde tutmak oldukça zordur. İspanyol kullanıcılar, bir uygulamayı telefondan silmenin ne anlama geldiği sorulduğunda en çok şu yanıtları verdiler: haddinden fazla reklam (%58), uygulamayı artık kullanmamaları (%54), uygulamanın kötü bir kullanıcı deneyimi sunması (%52) veya uygulamanın maliyeti (%48).

Yeniden pazarlama taktikleri, bu sorunları çözmek için kullanılabilir ve başarılı bir strateji, uygulamayı kullanmayan eski kullanıcıları geri getirebilir, faal olmayan veya nadiren faal olan kullanıcılarla etkileşim kurmak için yaratıcı yollar bulabilir, kullanıcı deneyimini iyileştirebilir, kullanıcıları uygulamanızla daha sık etkileşim kurmaya teşvik edebilir, uygulamanızın amacına uygun kalmasını sağlayabilir ve uygulamanızın kullanıcı deneyimini iyileştirmenize yardımcı olur.

Veri gizliliği çağında yeniden pazarlama

Apple, iOS 14.5'in bir parçası olarak gizlilik konusunda değişiklikler yaptığından bu yana kullanıcı düzeyindeki verilere daha az erişebilen pazarlamacılar, kampanyalarını nasıl ölçeceklerini ve yürüteceklerini yeniden düşünüyorlar. Bu durum yeniden pazarlamayı daha zor bir hale getirse de olanaksız kılmıyor. Markalar; yeni başlayanlar için ücretli medya, sahip olunan medya, kazanılmış medya ya da bu üçünün bir kombinasyonu gibi hem ürün içi hem de ürün dışı kanalları içeren kanallar arası bir yaklaşım benimsemelidir.

Pazarlamacılar, reklamverenler için tanımlayıcıya (IDFA) daha çok erişmek için katılım oranlarını yükseltmeye de çalışabilirler. Bu, ATT öncesi bilgi istemi olan IDFA'yı elde etmenin faydalarını açıklamak için özelleştirilmiş bir amaç dizisi eklemeyi ve istemin gösterim zamanlaması ile çeşitli denemeler yapmayı içerebilir.

Son olarak, Android'in yeniden etkileşimi şu an için değişmeden kalsa da Android pazarlamacıları için segmentlere ayrılmış, kişiselleştirilmiş ve içeriğe dayalı yeniden pazarlamaya odaklanmanın hâlâ birçok avantajı olduğu unutulmamalı.

Kullanıcıları uygulamada etkileşimde tutmak, tüm uygulama pazarlamacıları için en önemli öncelik olmalı. Sonuçta, uygulamanızı kullanmayı bırakan her kişi, potansiyel gelir kaybının yanı sıra kullanıcı edinmek için harcanan paranın ziyan olması anlamına gelir. Pazarlamacılar, gerçekten başarıya ulaşmak için veriye dayalı bir yaklaşım benimsemeli, mevcut en güncel araçlardan yararlanarak genel kullanıcı deneyimini iyileştiren ve kullanıcıların daha fazlası için geri gelmesini sağlayan yerinde kampanyalar yürütmelidir.

Bülteni paylaş
0 0
İletişim bilgileri
G Medya

Adres : Rasimpaşa Mh. Bayramyeri Sk. Çağdaş İş Merkezi No: 19 Kat: 2/14 Kadıköy / İSTANBUL

Telefon : 0216 330 10 04

Web : http://www.gmedya.com

E Posta : [email protected]