Gelişmiş ülkelerin ihraç mallarının kilogram başına ortalama fiyatı 5 dolar. Türkiye’nin ihraç mallarının kilogram başına ihracat fiyatı ise bu ortalamanın çok altında ve son 3 yıldır düşüş gösteriyor. 2014 yılında kilogram başına 1.59 dolar, 2015 yılında 1.44 dolar ve bu yıl 1.39 dolardan ihracat yapılıyor. Bununla birlikte cari açık da büyümeye devam ediyor. Son verilere göre cari işlemler açığı, bir önceki yılın Ekim ayına göre 1 milyar 332 milyon dolar artarak 1 milyar 675 milyon dolara ulaştı. Cari açığın azalması için ise ithalat oranlarının azaltılarak ihracat paylarının yükseltilmesinin yeterli olmadığı; Türkiye’nin katma değeri yüksek ürünlere ağırlık vermesi gerekliliği iktisatçılar tarafından ortaya konuyor.
Yerli malını teşvik etmek ve katma değeri yüksek ihracat modeline geçmek, Türkiye’nin ekonomik gelişim sağlamanın yollarından biri. Bu amaçla Türkiye’de Ar-Ge, tasarım, teknolojik ürün üretimine ağırlık veren bir devlet politikası güdülüyor. Teknolojiyi temel alan, inovatif ürünler üreten firmalar teşvik ediliyor ve yeni Ar-Ge Merkezleri faaliyete açılıyor.
VSY Biotechnology de yaratıcı ürün projeleri ve tasarımları ile TUBİTAK’la ortak projeler geliştiren ve sonucunda tüm dünyada ses getiren ürünler üreten firmalardan biri. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylanan 161. Ar-Ge Merkezi’nde geliştirdiği ürünlerini 55’ten fazla ülkeye ihraç ediyor.
Dünyada ilki gerçekleştirdi; ihracatı yüzde 167 arttı
AcrivaUD Reviol Tri-ED markası ile üretilen ve katarakt ameliyatlarında göz içine yerleştirilen lensler; yakın, orta, uzak tüm mesafelerden kesintisiz görüş sağlama özelliğine sahip; trifokalite (üç fokus) ve Artırılmış Fokus Derinliği (EDOF - Enhanced Depth of Focus) teknolojilerinin aynı optikte birleştirilmesi özelliği ile dünyada bir ilki oluşturuyor. Bu yepyeni teknoloji ile VSY Biotechnology ihracatını bir önceki yıla göre bu yıl yüzde 167 artırdı.
2 milyondan fazla kişi Türk lensi ile görüyor
VSY Biotechnology; Almanya’dan Japonya’ya, Brezilya’dan Filipinlere, Rusya’dan Güney Afrika’ya kadar dünyanın dört bir yanına ihracat gerçekleştiriyor. VSY Biotechnology tarafından geliştirilip üretilen lensler şimdiye kadar dünyada 2 milyondan fazla kişinin gözüne implante edildi. VSY Biotechnology’nin ürettiği ve üretmeye devam ettiği lensler, piyasaya sunulan yeni ürünlerinin de referansı olarak kabul ediliyor.
Satış geliri artış hızına göre en hızlı büyüyen şirketler arasında
VSY Biotechnology Türkiye Odalar ve Borsalar (TOBB) öncülüğünde, Türkiye Ekonomi Araştırmalar Vakfı (TEPAV) işbirliğinde gerçekleştirilen “4. Dönem-2016 Türkiye 100” yarışmasında; 2012-2015 satış geliri artış hızına göre en hızlı büyüyen 100 şirket arasına girdi. Bununla birlikte VSY Biotechnology 2016 yılında birçok ödülün sahibi oldu.
VSY Biotechnology; İnovaLİG 2016 Ödülleri’nin İnovasyon Sonuçları Kategorisi’nde birinci oldu. İnovaLİG Töreni sırasında, Tri-ED göz içi lenslerin Türkiye’ye sağladığı katma değeri vurgulamak üzere hazırlanan, Tri-ED ürün kutusunun yer aldığı bir plaket ise T.C. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı tarafından T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hediye edildi.
AcrivaUD Reviol Tri-ED; TÜBİTAK, TTGV ve TÜSİAD tarafından düzenlenen 12. Teknoloji Ödülleri Töreni’nde de birinci olarak “Teknoloji Ödülü”ne layık görüldü. Avrupa’nın en iyi şirketlerinin değerlendirildiği European Business Awards ödüllerinin ‘The ELITE Award’ etabında da Yılın Büyüme Stratejisi Kategorisi’nin Türkiye Şampiyonu oldu.
Bağımsız araştırma şirketi Marcet Scope’un küresel sonuçlarına göre; VSY Biotechnology dünyada kendi alanındaki ilk 10 şirket arasında yer alıyor.
Dr. Ercan Varlıbaş: “Başarımızın anahtarı sürdürülebilir inovasyon”
VSY Biotechnology CEO’su Dr. Ercan Varlıbaş’a şirketin çok hızlı bir gelişim kat ederek, üstün bir başarı grafiği çizmesinin anahtar unsurlarının ne olduğunu sorduğumuzda şunları söyledi: “İnovasyonun ilk aşamasından yani “fikir” üretiminden başlayarak tüm süreçlerine büyük önem veriyoruz. İnsan kaynaklarımız en değerli varlığımız. Şirket içinde fikir üreten, proje geliştiren çalışanlarımızı teşvik edici programlarımız da mevcut. Özetle ‘sürdürülebilir inovasyon’un bizi geliştiren en önemli unsurlardan biri olduğunu söyleyebilirim. Başarılarımız ve bunu sonucunda aldığımız ödüller de bize ilham kaynağı oluyor; bizi motive ediyor ve farklı yeni projeleri daha büyük bir heyecanla yapmamızı sağlıyor.”
“İnovasyona değer veren politikalarla gelişiyoruz”
Dr. Ercan Varlıbaş, başarılarında Türkiye’nin Ar-Ge, tasarım ve inovasyona değer veren politikalar yürütmesinin de oldukça etkili olduğunu belirterek, konuya ilişkin; “T.C. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, yaratıcı üretim projeleri olan firmaların gelişimini destekliyor; Ar-Ge Merkezi olmaları konusunda yardımcı oluyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yanı sıra Ekonomi Bakanlığı ve onlara bağlı birimler tarafından da firmalara verilen çeşitli destekler Türkiye’de katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesi için çok değerli. VSY Biotechnology olarak bu teşviklerden yararlanmaya devam ediyoruz” şeklinde açıklamalarda bulundu.
“30 yenilikçi projeyi daha hayata geçiriyoruz”
VSY Biotechnology’nin devam eden 30 yeni projesi olduğunu ve kısa vadede bu projelerin ürüne dönüşeceğinin de bilgisini veren Dr. Varlıbaş yeni projelere ilişkin olarak şu bilgileri verdi:
“Plastik cerrahi ve dermokozmetik alanında gençleştirici dolgu ürünlerimizin yanı sıra kemik-eklemleri ve gözü besleyen ürünler, Hibrit Kontakt Lensler, Korneal Halkalar, Teleskopik Göz içi Aparatları gibi birçok ürünü sağlık sektörüyle buluşturacağız. Bu alanlarda kaliteli yerli ürünlerin yapılabildiğini kanıtlayarak bu ürünlerde ithalat oranını düşüreceğiz.”
“Hedef ilk 5’te olmak”
Dr. Varlıbaş açıklamasında; katma değeri yüksek ürünler üreterek Türkiye ekonomisinin gelişimine destek olmak ve gelecekte de bu değeri korumak amacıyla Türk şirketlerine çok önemli görevler düştüğünü vurguladı. Dr. Varlıbaş; VSY Biotechnology’nin sürülebilir başarı politikası izlediğini ve amaçlarının dünyanın asırlık, köklü firmalarından biri olarak alanında ilk 5’te yer almak olduğunu da sözlerine ekledi.
Adres : Değirmenyolu C. Cetinkaya S. No: 22 Varlıbaş Center 34752 İçerenköy, İstanbul
Telefon : 0 216 573 47 47
Web : https://www.vsybiotechnology.com
E Posta : [email protected]